Daiana Berbec Iulia

***Daiana Berbec va doreste vizionare placuta***

duminică, 18 septembrie 2011

Fragmente din emisiunea,''Daiana si invitatii Sai''-Columna Tv


Pastrarea mostenirii culturale a comunitatii Bulgarilor din Targoviste – Romania si transmiterea acesteia tinerilor a fost principala preocupare a Asociatiei Zaedno.
Astfel, in anul 1998 sub indrumarea conducerii Asociatiei, a luat fiinta un ansamblu folcloric traditional al bulgarilor din cartierul Matei Voievod, format din copii cu varste cuprinse intre 8 – 14 ani.
Ansamblul a fost constituit din: dansatori, grup vocal, solisti vocali, recitatori, miniorchestra.
Amintim:
Ghergu Georgiana 8 ani; Ionciu Emilia 8 ani; Zdrafcu Mihai 9 ani; Nita Lucia 10 ani;Pavel Alexandra 10 ani; Ghenea Vlad 10 ani; Zdrafcu Alexandru 11 ani; Pavel Adina 11 ani; Pavel Loredana 11 ani; Pavel Alin 11 ani; Costache Silvia 11 ani; Valu Raluca 11 ani; Gheorghe Ionut 11 ani; Zdrafcu Cosmin 11 ani; Costache Vlad 12 ani; Zdrafcu Robert 13 ani; Ghergu Oana 14 ani; Ionciu Silvia 14 ani; Costache Alina 14 ani si alti colegi ai lor, de la Scoala nr. 3 “Smaranda Gheorghiu” Targoviste: Mocanu Simona, Afrasinei George, Lungu Andreea, Dumitrica Alexandra, Bucur Adina, Parvu Adrian, Rusu Gabriel, Sfetcu Andreea.
Partea vocala, cuprinzand cantece bulgaresti vechi de sute de ani, pastrate in comunitate si transmise din generatie in generatie si transpunerea scenica a unor obiceiuri specifice cartierului, au fost pregatite de doamnele Floricica Ionciu si Steluta Ghergu, membre in Comitetul de conducere al asociatiei, educatoare la Gradinita de copii Nr. 12 din cartier.
Partea de dansuri a fost pregatita de doamna Maria Baila (Tufeanu) invatatoare, la Scoala nr. 3 Targoviste, unde invata majoritatea copiilor.
Repertoriul ansamblului s-a imbogatit cu pasi de dans si cantece noi, insusite in urma schimburilor culturale cu ansambluri folclorice din Bulgaria.
Costumele ansamblului sunt unicate si foarte vechi, apartinand bunicilor si strabunicilor copiilor, fiind purtate de catre acestia in zilele de sarbatoare, pana in anii 1960 – 1965.
Prima participare la o manifestare folclorica a fost in anul 1998, la Festivalul Folcloric al minoritatii Bulgare din Romania, ce a avut loc la Bailesti, jud. Dolj.
Atunci, inainte de intrarea in scena a ansamblului, domnul Vasile Costache, vicepresedintele asociatiei, i-a dat numele de Bosilce (Busuiocel), nume acceptat cu bucurie de intreaga delegatie.Ansamblul a avut o prestatie deosebita, fiind ovationat de spectatori si juriu si premiat cu Locul I si Diploma de Onoare..
Le multumim ca au acceptat invitatia noastra si le dorim, multe succese pe mai departe !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu